
De siste månedene har vi fått se mer til arveprinsessen Ingrid Alexandra (21). Kvinnen som en dag skal overta tronen, og bli Norges nye monark.
Prinsessen som er nummer to i arverekken, etter sin pappa kronprins Haakon, så dagens lys 21. januar 2004 på Rikshospitalet i Oslo.
Siden den gang har hun sjarmert det norske og internasjonale folk. Med sin selvsikkerhet, sin eventyrlyst og hennes tøffe valg og fremtoning.
Samtidig har hun blitt skjermet mesteparten av sin oppvekst. Hensikten har vært å la henne og lillebroren prins Sverre Magnus (19) få en mest mulig normal barndom. Det til tross for den konstitusjonen de er født inn i.
Da prinsesse Ingrid Alexandra fylte 18 år, og ble myndig, var ikke det bare et personlig vendepunkt. Men også en mulighet til å bli bedre kjent med prinsessen vår. Kanskje har vi i større grad fått se hvordan hun vil forme fremtidens Norge?
Og det har hun klart med glans. Ingrid Alexandra har trådt frem som en samlende skikkelse og en representant for en ny generasjon.
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
En prinsesse for likestilling
Det som kanskje stikker seg ekstra godt frem er hvordan kronprinsparet, kronprins Haakon (51) og kronprinsesse Mette-Marit (51), tydelig har vist en vilje til å forene tradisjon med fornyelse.
Og i nettopp denne ånden har de oppdratt en datter som både forstår monarkiets symbolkraft, men også det moderne samfunnets krav til åpenhet, refleksjon og relasjonell styrke.
Videre inn i livet sitt bærer prinsessen med seg historien til et kongehus som har stått støtt gjennom krig, modernisering og demokratisering. Det til tross for flere andre skandaler som har oppstått. Alt dette skal prinsessen gjøre på sin egen måte tiden fremover. For hun er ingen kopi av sine forfedre, men en videreføring.
Prinsesse Ingrid Alexandra har vist en evne til å stå selvstendig – og ikke bare på skuldrene til kong Harald (88) og dronning Sonja (87). Noe som også blir viktig tiden fremover – i en verden mange føler som utrygg.
Hun skal nemlig bære håpet til unge jenter som vokser opp i et samfunn der likestilling fortsatt er et pågående prosjekt.
Som Norges første kvinnelige tronarving, etter den nye likestillingsloven trådte i kraft på 90-tallet, symboliserer hun en milepæl. Den skal ikke undervurderes. Monarkiet er tradisjonens vokter, og i Ingrid Alexandra ser vi hvordan tradisjonen kan bæres videre uten å være bakovervendt.
Prinsessen gir meg håp for fremtiden
Når vi nå har fått se Ingrid Alexandra virkelig vokse opp til den sterke kvinnen hun er – er det spesielt en ting flere har bitt seg merke i.
Tiden i forsvaret har nok formet henne, slik som en så viktig oppgave gjør med mange. Derfor har hun nå tatt steget ut, og gjort flere offisielle oppdrag for kongehuset – både alene og sammen med familien.
Disse møtene med folket har vært ektefølt og ikke påtatt. Det er ikke bare hennes smil, eller ungdommelige sjarm, som imponerer i offentligheten. Det er tryggheten, nysgjerrigheten og evnen til å lytte.
Allerede da hun avduket sin egen skulpturpark i Slottsparken i 2016, eller da hun konfirmerte seg i 2019, fremstod hun rolig og trygg i sine taler. Hun brukte et språk som var både tilgjengelig og verdig. Hun fremstår som en person som forstår rollen sin, men også hvem hun er.
Og kanskje det er nettopp dette som gir håp? En prinsesse som trer frem som et bilde på noe annet enn det høylytte og sensasjonelle? For prinsesse Ingrid Alexandra fremstår med en stillferdig styrke, respekt for fellesskapet og et dypt alvor over ansvaret hun er født inn i – og nå vokser inn i. Hun fremstår som et forbilde.
Hvilken dronning blir hun?
Vi vet enda ikke hvilken dronning hun vil bli. Det er noe vi vil se videre inn i historien. Likevel er det mennesket vi nå ser en ung kvinne som tar sine første steg inn i et liv få av oss kan forestille seg. Og det med verdighet, ydmykhet og troverdighet.
Men før det skal hun nyte tre år utenfor alle pliktene sine – med utenlandsstudier i Australia.
Én ting er i alle fall helt sikkert. I prinsesse Ingrid Alexandra ser vi ikke bare en fremtidig monark. Vi ser konturene av et generasjonsskifte som kan gi monarkiet nytt liv og legitimitet.
I en verden der mange institusjoner vakler er det virkelig verdt å hylle!
Er du enig?
Del dine tanker på Facebook.
LES MER:
- Prinsesse Ingrid Alexandra hylles internasjonalt
- Prinsesse Ingrid Alexandra får ros etter historisk intervju