
Elon Musk kan stå overfor en av de største politiske kampene i sitt liv etter et nylig offentlig oppgjør med Donald Trump – som nå antyder muligheten for å deportere Tesla- og SpaceX-mogulen fra USA.
Elon Musk har gått betydelig tilbake på de eksplosive uttalelsene han kom med om president Donald Trump i forrige uke.
Maktdynamikken mellom Trump og Musk var en stor del av narrativet da førstnevnte vant fjorårets presidentvalg, og det tilsynelatende nære forholdet mellom dem ble ytterligere understreket da Trump gjorde Musk til de facto leder for Department of Government Efficiency.
Den spirende bromansen mellom to av verdens mektigste menn ble gjenstand for massehysteri. Men nå, i juli 2025, er alt annerledes.
Dramaet eksploderte i begynnelsen av juni da Musk og Trump gikk løs på hverandre på sosiale medier, utvekslet skarpe beskyldninger og satte en stopper for det som en gang hadde vært et sterkt forhold.
Siden da har Musk slått hardt tilbake og lovet å finansiere kampanjer mot republikanske lovgivere og til og med starte sitt eget politiske parti for å utfordre status quo – trekk som kan ryste amerikansk politikk hvis de får gjennomslag.
Trump spiller ikke forsvar
Men Trump spiller ikke bare forsvar. Presidenten har også truet med å trekke tilbake statlig støtte til Musk, rettet skytset mot elbilsubsidiene Tesla nyter godt av, og til og med foreslått å kutte båndene til etater som NASA, som er svært avhengige av Musks selskaper.
Nå virker innsatsen høyere enn noen gang. Trump antydet nylig at det kan bli aktuelt å deportere Musk – en sjokkerende påstand med tanke på Musks naturaliserte amerikanske statsborgerskap.
Da Fox News spurte Trump om han seriøst vurderte å deportere Musk, svarte han ertende, men alvorlig: «Vi må se nærmere på det.»
Han la til med et snev av humor:
– Vi må kanskje sette DOGE på Elon. Vet du hva DOGE er? Monsteret som kanskje må gå tilbake og spise Elon. Ville ikke det vært forferdelig? Han får mye tilskudd.»
«DOGE»-referansen ser ut til å signalisere et angrep på de statlige subsidiene Musks selskaper mottar i dag, noe som forsterker Trumps tidligere trusler om å kansellere alle offentlige kontrakter med Tesla og SpaceX.
En tidligere tjenestemann i Det hvite hus nevnte til og med at diskusjonene om deportasjon inkluderte et potensielt beslagleggelse av Musks selskaper – et trekk som ville sende sjokkbølger gjennom teknologi- og bilindustrien.
Elon Musk reagerer
Musk forble ikke taus, sin vane tro. Han svarte X med en kryptisk, men trassig melding:
– Det er så fristende å eskalere dette. Så, så fristende. Men jeg vil avstå fra det inntil videre.
Den 2. juli gikk Elon imidlertid bort fra sin kritikk av Trump – og roste i stedet presidenten i en ganske uvanlig tweet med tanke på alle spenningene mellom de to mennene. «Du må gi kreditt der kreditt skyldes. @realDonaldTrump har lykkes med å løse flere alvorlige konflikter rundt om i verden», tvitret Elon.
Vil ikke være ukomplisert
Det er fortsatt uklart hva Musk vil gjøre videre, men mange mistenker at han vurderer alternativer for å sementere sin status på lovlig vis eller bekjempe eventuelle forsøk på å undergrave forretningsforholdet hans med myndighetene.
Juridisk sett er det ikke enkelt å utvise Elon Musk. Musk ble naturalisert amerikansk statsborger i 2002, etter at han opprinnelig kom til landet på et studentvisum. Ifølge immigrasjonseksperter beskytter denne statusen ham mot rutinemessige utvisningsforsøk.
Men døren er ikke helt lukket. Myndighetene kan forsøke å bestride Musks statsborgerskap ved å hevde at han har begått bedrageri eller uredelighet i forbindelse med søknaden – en risikabel og komplisert juridisk vei som ville være uten sidestykke, spesielt med tanke på Musks høye profil. Hvis han lykkes, kan en slik sak resultere i deportasjon til hjemlandet, Sør-Afrika, eller potensielt Canada eller Russland.

Likevel er det ingenting som tyder på at Musk har gjort noe galt i forbindelse med statsborgerskapsprosessen. Det vil være en monumental utfordring å utvise en person av hans kaliber.
Likevel ser det ut til at Trump-administrasjonen er klar til å tøye grensene hvis det betyr at de kan slå et slag mot en av sine mest fremtredende kritikere.
Denne politiske sagaen er langt fra over. Konsekvensene for Musk, selskapene hans og til og med amerikansk politikk kan bli enorme hvis den eskalerer ytterligere. Så langt har Musk valgt å holde tilbake, men med så mye på spill kan neste trekk komme når som helst. Hva synes du om sammenbruddet i forholdet mellom Donald Trump og Elon Musk? La oss få vite det i kommentarfeltet.