Terje Sølsnes forlot Norge etter tragedien som endret alt

Han var stemmen som ønsket oss god kveld, smilet som varslet neste program, men ikke minst en trygg følgesvenn i norske stuer.

Terje Sølsnes var ikke bare NRKs «Hallomann», han var selve lyden av norsk fjernsyn gjennom flere tiår.

Fra han entret NRK i 1979 som kanalvert, ble han raskt en folkekjær profil, både foran kamera og ute blant folk. Sølsnes ledet barne-TV, sjarmerte i «Frokost-TV» med Toppen Bech på 80- og 90-tallet.

Med sin lune stil og allsidighet var Terje Sølsnes like hjemme som Roosevelt i musikalen Annie, som gymlæreren i Gummi-Tarzan, eller som engasjert talsperson for Kreftforeningen. Han konkurrerte til og med mot Toppen i Kokkekamp i 2001 og fikk hele landet til å både smile, tenke og føle.

Terje Sølsnes var hele Norges «Hallomann»

Den gang alle så NRK, ble kanalvertene nærmest som familiemedlemmer. Ansiktene vi møtte mellom programmene ble trygge, kjente og blant dem lyste Terje Sølsnes spesielt sterkt.

Med sin rolige stemme, varme smil og naturlige tilstedeværelse, ble han en som «alle» visste hvem var. Han var ikke bare en «kanalvert», men et fast punkt i mange nordmenns hverdag.

Da Sølsnes ble rammet av en dyp personlig sorg, fikk livet en dramatisk vending. Sorgen satte dype spor, og han ble både syk og deprimert.

Til slutt måtte han trekke seg tilbake fra rampelyset, en langtidssykemelding satte punktum for hans tid i NRK, som han aldri vendte tilbake til. Da han forlot NRK i 2003, befant han seg midt i en dyp livskrise.

– Jeg var så sliten

På begynnelsen av 2000-tallet ble livet svært krevende for tv-profilen. Både moren og samboeren hans ble alvorlig syke, og omsorgen for dem tynget hverdagen.

Kort tid etter mistet NRK-profilen begge sine nærmeste, moren og samboeren døde nemlig med bare tre måneders mellomrom. Sorgen var bunnløs, og en stund mistet han følelsen av mening. Han opplevde at ingenting lenger hadde betydning, og det kjentes som om hans eget liv mistet sin verdi.

Terje delte til Hjemmet at han følte at han sto ytterst på stupet: – Jeg tenkte at jeg kan ta ett skritt frem – og da er jeg ferdig. Eller jeg kan ta ett skritt tilbake og finne en ny vei. Jeg tok et valg om å fortsette livet. Men da måtte jeg virkelig åpne opp armene og si ja til livet. Det nye livet. Det var viktig – og riktig, delte han til ukebladet for et par år tilbake.

Terje Sølsnes-2024-02-07-kl.-10.02.09
Terje Sølsnes i 2018 da Ingrid Espelid Hovig ble bisatt fra Frogner kirke i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB

Terje fikk vannkopper og 40 i feber. Da legen så at han var helt utslitt, fikk han langtidssykmeldte seg. Terje sluttet i NRK i 2003.

Store vendingen i livet

Å bli helt alene i en alder av 55 år er alt annet enn enkelt. Sorgen var lenge bunnløs for mannen som i en årrekke var et kjent og kjært ansikt i de norske hjem. Etter tiden i statskanalen var han nær ved å miste fotfestet helt, det holdt på å gå virkelig galt for «Hallomannen». 

Men så kom en stor vending i livet som skulle bli hans redning.

Terje Sølsnes
NRKs Terje Sølsnes var lenge hele Norges «Hallomann» i TV-skjermen. Foto: Skjermbilde/YT

Den tidligere folkekjære kanalverten forteller at veien ut av mørket ble kunnskapen. Han vendte seg til studiene, og fant trøst i det faglige.

Terje fordypet seg i antikk gresk kultur, og tok etter hvert hovedfag i kunsthistorie, med italiensk og latin som sidefag.

Kunsten ble redningen og vendingen tilbake til livet.

– Da møtte jeg mange andre mennesker og fikk nye inntrykk. Da vi nesten var ferdige med første semester, var det eksamen. «Jeg skal ikke ta eksamen», sa jeg. De fikk overtalt meg, og jeg gjennomførte. Det å gjennomføre, ga en større mestringsfølelse enn det at jeg fikk A. Det var starten på mitt nye liv, kunne han fortelle i et intervju med VG.

Hans store interesse for kunst tok han etter hvert på reise til Roma.

Store deler av året bor han nettopp her og dypdykker i lidenskapen sin. I 20 år har nettopp Sølsnes tilbrakt store deler av tiden sin her.

Forlot Norge

I år rundet Terje 80 år, men han er langt fra å slå seg kun til ro.

Han elsker å dele om romersk kultur og historie til andre. Han guider rundt i byen og ønsker gjerne å skrive en bok om byen han har forelsket seg i.

– Nå jobber jeg litt som jeg vil. Jeg skriver en del. Jeg er glad i å sette ord på papiret. Å guide grupper i Roma, er også noe jeg liker svært godt, delte han videre i intervjuet.

Terje Sølsnes
Oslo 1989: Terje Sølsnes og Toppen Bech, programledere for Frokost-TV på NRK. Foto: Ingar Storfjell / NTB

Terje Sølsnes ble et av de mest gjenkjennelige ansiktene i NRKs historie. Husker du ham? Del gjerne videre!

LES OGSÅ: