Odd Grythes kone avslørte hans siste ønske – etter bortgangen

Odd Grythe var stemmen fra fjernsynets gullalder. En bauta i norsk underholdningshistorie. Han ble selve tryggheten i stua og smilet som lyste opp skjermen. Men han ble mer enn bare programleder. Grythe ble nemlig selve symbolet på en tid da TV samlet hele familien, og stemmen hans ble en del av det norske hjem.

Som en ekte pioner i NRK, var Grythe med på å forme fjernsynsmediet slik vi kjenner det i dag. Han kombinerte varme, stil og en usedvanlig evne til å skape nærhet, enten han sto på en scene eller satt foran kameraet.

Gjennom NRKs «Husker du?» rørte han noe dypt i folkesjelen. Han ga eldre generasjoner en stemme, en plass og et rom for minner i en tid der alt gikk stadig raskere.

Men bak det lune smilet og den profesjonelle roen, ventet livet også på det uunngåelige.

Odd Grythe fant sin plass i folks hjerter

Grythe var motstandsmann under krigen og holdt fast ved sin tro på frihet, og mot slutten av karrieren ga han ut en selvbiografi som delte minnene fra et langt og meningsfullt liv i mediene.

Men det var på 70- og 80-tallet at Grythe virkelig fant sin plass i folks hjerter med Husker du?. Det ble et program som tok med seerne på en nostalgisk reise gjennom gamle slagere og minner, og som ble et kjært innslag for generasjoner.

Han ble både programleder, journalist, manusforfatter og hadde små filmroller, med tidlig engasjement i norsk film på 50-tallet.

På slutten av 50-tallet startet hans lange reise i NRK, først i radio og så i fjernsynet, hvor han raskt ble en av kanalens mest betrodde og kjente programledere. Han var blant annet med å starte fjernsynets store musikkfest Melodi Grand Prix.

Kjærligheten for kona Ada

Da Odd Grythe gikk bort, ble tomrommet enormt, ikke bare for seerne som hadde fulgt ham i tiår, men aller mest for kona Ada.

Odd Grythe
Oslo 1962: Ekteparet Odd Grythe og Ada Haug Grythe på vei inn på jobb i kringkastingshuset på Marienlyst. Odd Grythe skal ha møte om søndagsmagasinet, og Ada Haug jobber i TV. Foto Aage Storløkken / Aktuell / NTB

Privat levde Grythe et rikt liv med sterke bånd til familien. Han var først gift med regissøren og skuespilleren Kirsten Sørlie.

Sammen fikk de datteren Hilde Grythe, som også senere ble en kjent skuespiller. Senere giftet han seg med NRK-profilen Ada Haug. De giftet seg i 1962 og holdt sammen til han gikk bort i 1995.

Sorgen hennes var tung, og fraværet etter ham var så merkbart.

Fikk kongens gullmedalje

Ada Haug Grythe var selv en banebryter i norsk fjernsyn, særlig kjent for sitt arbeid med barne- og ungdomsprogrammer i NRK fra 60- til 90-tallet. Hun var sentral i utviklingen av klassikere som Ten-Pluggen, Flimra og Sesam stasjon.

Opprinnelig ville hun bli lærer, men endte som en viktig leder i NRK. En sterk stemme for ungdomsprogrammer som tok de unge på alvor.

– Vi var som en liten familie. Jeg hadde jo ikke utdannelse i film og fjernsyn, så det var bare å kaste seg uti det, fortalte hun i et intervju med Museumsforlaget.

Hun var også en aktiv idrettskvinne og ble hedret med både Kongens gullmedalje og Palmes Académiques.

Store sorgen

Ada og Odd møttes i NRKs korridorer, to lidenskapelige fjernsynsfolk som delte både arbeid og liv.

Odd var bare 76 år da han brått gikk bort. I et intervju med Dagbladet fortalte enken at han hadde falt om hjemme på Røa. 

– Det var et sjokk. Han falt om rett utenfor huset etter at jeg hadde gått på jobben. Han bare måtte ta den snøen som hadde falt fra taket, enda jeg hadde sagt at den bare kunne ligge, sa hun i intervjuet tilbake i 2005.

Hun var i full jobb, men hadde familie rundt seg, noe som hjalp henne masse i prosessen.

Oppfylte ektemannens siste ønske

Da Ada skulle ordne begravelsen til sin ektemann gjennom 33 år, opplevde hun en sterk støtte, selv etter hans død.

Odd Grythe
OSLO 1987. Odd Grythe, Programmedarbeider i NRK. Foto Knut Falch / Scanfoto/ NTB

Odd Grythe tok regi over sin egen begravelse, ned til hver minste detalj. Han hadde nemlig planlagt og lagt ned egne ønsker om hvem som skulle tale og hvem som skulle synge osv. Det gjorde det lettere for henne å komme videre i sorgen. Som hun selv sier.

«Før han døde, hadde han planlagt alt som skulle skje i begravelsen. Hvem som skulle tale og hvem som skulle synge. Det gjorde det lett for meg å gå videre. Han hadde tenkt på meg, og det kan faktisk være et godt tips til andre.»

Da hun ble alene, tok Ada også tak i livet sitt på nytt, blant annet ved å overta ansvaret for økonomien, noe Odd tidligere hadde håndtert. 

«Det var jo Odd som pleide å holde orden på det. Men jeg tror det er veldig sunt at man tar skikkelig grep på det selv,» sa hun. Selv gikk hun bort i 2014, bare noen dager før hun ville fylt 87 år.

Odd Grythe var en av de store i norsk fjernsyns gullalder. Med varme, engasjement og glimt i øyet samlet Odd Grythe generasjoner foran skjermen.

Han minnet oss om hva ekte formidling er: nært, folkekjært og fullt av hjerte. Del videre hvis du også husker stemmen hans.

LES OGSÅ:

 

Les mer om...