NRK-kolleger i sorg etter Marianne Rustad Carlsens død

Det var på søndag den triste nyheten om NRK-profilen Marianne Rustad Carlsens død kom. Journalisten som jobbet i en årrekke i NRK ble 66 år gammel.

Rustad Carlsen etterlot seg ektemannen Bjørn-Ivar Carlsen (67) og døtrene, Hedda og Helena.

Det var i 2021 Dagsrevyen-reporteren ble rammet av den aggressive diagnosen trippel-negativ brystkreft. En alvorlig sykdom med dårlige prognoser.

Det var på hennes egen Facebook-profil familien delte det triste budskapet.

«Til vår flotte heiagjeng. De siste fire årene har Marianne delt de gylne øyeblikkene, og de mørke. Dette er det vi aldri hadde håpet å dele. Marianne gikk bort i natt etter en lang og hard kamp mot brystkreften. Hun vil bli dypt savnet, og vi vet hun satte pris på hver og en av dere som heiet på henne til siste slutt», skrev de.

NRK-kolleger i sorg etter Mariannes død

Det er tydelig at Marianne Rustad Carlsen har betydd mye for sine kolleger på NRK.

I et minneord underskrevet Marius Tetlie, konstituert nyhetsdirektør i NRK, og Ole Eivind Henden, redaktør i nyhetsdivisjonen i NRK, i Journalisten minnes de henne varmt.

«Sist søndag fikk vi den usigelig triste beskjeden om at Marianne Rustad Carlsen var død. Hun døde på Radiumhospitalet. Kroppen klarte ikke å stå imot kreftsykdommen lenger», åpner de minneordene med.

Videre beskriver de en dame som var sterkt engasjert i jobben sin, og som ville fortelle de gode historiene. Blant annet hvordan offentlige vedtak påvirket livene til vanlige folk.

«Journalistikken hadde hun i ryggmargen. Da hun ble koronasyk, og måtte innlegges på sykehus i 2020, resulterte det i boka «Koronaens ansikt». Den beskrev smerten og redselen ved en livstruende sykdom, men det handlet ikke om henne selv. Derimot var det hverdagsheltene i helsevesenet som fikk Mariannes oppmerksomhet», skriver de.

NRK-kollegene trekker frem at det var viktig for henne å være åpen om sykdommen fra første stund. Hun delte de tunge dagene, men også de lyse. Hun hadde en sjelden optimistisk livsholdning og evnen til å se lysglimt selv når det røynet på. Hun var fast bestemt på å jobbe den siste tiden.

I juli skal kollegene ha overrasket henne med en hyllest som menneske og kollega. Da fikk NRK-kolleger fortelle hvor glad de var i henne.

«Marianne var svekket, men var tydelig i sitt budskap, og det var sterkt å høre: Vær stolt over den dere er og jobben dere gjør. Dere er fantastiske. Ta vare på de gode øyeblikkene i livet», skriver de.

Kollegene legger ikke skjul på at hun har satt dype spor i NRK, og at de er takknemlige for jobben hun har gjort. Hennes tilstedeværelse har gjort NRK til et varmere og rausere sted å jobbe.

Marianne Rustad Carlsen
Marianne Rustad Carlsen Foto: Privat

Kreften spredte seg

Marianne Rustad Carlsen fikk i 2022 beskjeden om at kreften hadde spredd seg til skjelettet – og er uhelbredelig.

Marianne valgte å være åpen om kreftsykdommen i håp om at det kan hjelpe andre. Hun ble hyllet for åpenheten sin av mange, og har fant flere forum der kvinner i samme sko som henne kunne hjelpe hverandre i form av støtte og råd.

Med kvinnene Marianne snakket med over i Facebook-siden kunne damene fortelle at de fikk mye hjelp av en medisin med navn Trodelvy. Dette er et legemiddel til behandling av brystkreft.

Trodelvy bel tilbudt lenge hos naboene våre i Finland og Sverige, men det var ikke før sommeren 2023 at Norge omsider takket ja til medisinen. Dette til Mariannes store glede:

«Jeg er en av 50-60 kvinner i Norge som har trippel negativ brystkreft med spredning, en av verstingene når det gjelder brystkreft. Mens andre brystkreftpasienter har fått flere nye og effektive behandlingsmetoder de siste årene, biter medisinene sjelden på vår type kreftceller.»

«Vi er ikke så mange som trenger denne medisinen. Men vi vet alle at livet vårt er blitt forkortet for hver dag vi har stått i krigen uten våpen. I dag fikk vi nytt håp. Og selv om vi er glade, fortsetter kampen for de som kommer etter oss. Det koster å gi sykdommen et ansikt, men akkurat i dag er det verdt det», skrev NRK-profilen i 2023 i sommer.

Vanskelig å forsone seg med døden

For kort tid siden ble NRK-profilen intervjuet av Se og Hør. Der delte hun åpenhjertig om sykdommen.

– Jeg trenger ikke jakte på det perfekte gode liv. Det har jeg funnet. Jeg lever det gode livet med alle de fine menneskene rundt meg. Hyggelige meldinger og besøk betyr enormt mye. Og ikke minst har jeg har lært meg betydningen av å ta en liten dose med morfin når smertene blir for ille, sa hun med et varmt smil.

Hennes styrke den siste tiden ble å blande optimisme med tøffhet og å sette pris på øyeblikkene.

– Jeg er altfor glad i livet til at jeg klarer å forsone meg med døden. Nå velger jeg å nyte solen på takterrassen i stedet for å gå ned i en mørk kjeller, sa hun i det siste intervjuet.

På Facebook er det mange som har delt sine kondolanser med Marianne som har vært så åpen gjennom hele sykdomsforløpet.

Det er tydelig at hun har betydd mye for mange.

Vi lyser fred over ditt minne!

Hvil i fred, Marianne!

LES MER: