
(1956-2025)
I helgen kom den triste beskjeden om at Ingvar Ambjørnsen er død, bare 69 år gammel. Det var forlaget Cappelen Damm som bekreftet dødsfallet overfor pressen, og uttrykte sin dype sorg over tapet av en forfatter som har hatt enorm betydning for både norsk litteratur og forlaget selv.
– Det er med stor sorg vi har mottatt beskjeden om Ingvar Ambjørnsens bortgang. Han er en forfatter som har betydd og betyr enormt mye for norsk litteratur og for oss i Cappelen Damm, skrev forlaget i en uttalelse til blant annet VG
Kona Gabriele Haefs brøt også stillheten rett etter dødsfallet lørdag kveld, via et innlegg på Facebook. «Kjære venner, Ingvar døde i kveld etter denne lange sykdommen, og han ba meg om å informere dere her på Facebook».
Siste boken
Elling–forfatteren har en fantastisk imponerende karriere bak seg. Han har nemlig flere bokserier som har dannet grunnlag for flere populære filmer som har blitt elsket av generasjoner.
Siden 1985 har han vært gift med den tyske oversetteren Gabriele Haefs, som også har oversatt bøkene hans i tysk språkdrakt.
Tidligere i år flyttet Elling-forfatteren hjem igjen til Norge etter å ha bodd i Hamburg i mer enn 40 år. Ambjørnsen var åpen om at han var rammet av alvorlig kols.
Forfatteren kommer også med en splitter ny novellesamling med tittelen «Sorgen i St. Peter Ording» 31. juli.
Det var nemlig i juni at han selv bekreftet overfor VG at dette ville bli hans siste bok. Men lanseringen av boken skulle han aldri oppleve.
Ingvar Ambjørnsen sitt siste intervju
I 2023 fortalte forfatteren at livet gikk mot slutten.
Det var i boken om hans liv «Ønsk meg heller god tur. Samtaler med Ingvar Ambjørnsen». Dette er en bok skrevet av forfatteren Alf van der Hagen, som også har skrevet en lignende bok sammen med dronning Sonja.
Boken består av – slik tittelen selv beskriver – personlige samtaler med Ambjørnsen og hans liv.
Biografien rommer hele 412 sider om livet til Elling-forfatteren. Ambjørnsen har bodd i Tyskland siden 1984 og åpnet i boken opp om sitt liv med angsten. Alvorlige sykdommen blir også nevnt her. Ambjørnsen delte selv i boken sin: «Ikke lenge før hele greiene klapper sammen. Så enkelt er det.»
– Dette er veis ende
Med mer enn femti bøker bak seg er det stor grunn til å ta av seg hatten for Ingvar Ambjørnsens skrivetalent.
I boken fortalte forfatteren at han var blitt rammet av den alvorlige lungesykdommen kols. I bokens innledning delte forfatteren sårt følgende:
«Dette er veis ende … dette er nå».

I boken forteller forfatteren om den vonde helsesituasjonen og pusteproblemene. Den brutale sykdommen som gjorde at han måtte ta medisiner for å få sove. Medisinen bestod gjerne av rødvin og sjokoladekokt cannabis med teskje. – Ved halv elleve-tiden begynner jeg gjerne å drikke, og så tar jeg cannabisen min. Den er blitt som en medisin på mine gamle dager, for å senke skuldrene, men først og fremst for å få sove.
Den vonde sannheten
Til VG kunne forfatteren i juni fortelle at han ikke skrev lenger.
– Det er ikke fysisk mulig. Man skulle tro det var trist, eller i det minste vemodig, men det er mer som å studere et naturfenomen, sa han og la til:
– For nye ideer strømmer på hele tiden. Noveller og fortellinger. Romaner. Dikt og kortprosa. Men det blir som å forsøke å fange sommerfugler uten nettpose. De flagrer bare videre.
Han syntes det var en underlig opplevelse for noen som har skrevet hele livet. Da helsen ble verre valgte han å forlate Tyskland etter hele 40 år – Det er fint å være tilbake i Norge etter 40 år i Tyskland. Nesten hele forfatterskapet mitt har jo blitt til der nede, sa han i sommer.
For noen år tilbake hadde forfatteren en samtale med Kristoffer Schau gjennom boken «Oslo – Lillehammer – Hamburg». Der uttalte Ingvar følgende:
«Om det var sånn at jeg skulle dø i morra, så ville jeg ikke føle at jeg brant inne med en masse. Men jeg har bestandig visst at jeg er en fyr som vil dø med mange gode ideer».
Forfatteren mottok godt over 20 priser i løpet av sitt liv, blant annet noen av Norges mest prestisjefylte: Rivertonprisen (1990), Brageprisen (1995), Bokhandlerprisen (1996), Jonasprisen (2001), Anders Jahres kulturpris (2004) og Aschehougprisen (2023). Han ble også hedret internasjonalt med Willy Brandt-prisen i 2012.
Nå er en markant og elsket stemme i norsk samtidslitteratur borte. Ingvar Ambjørnsen er et navn som mange knyttet til sterke historier og karakterer som satte dype spor hos sine lesere.
Hvil i fred.