
Rett før sommeren nådde norsk TV slutten på en æra med den folkekjære TV-kokken Wenche Andersen (71). I en årrekke har hun vært en av landets mest kjente og kjære TV-kokker, men etter tre tiår var det altså slutt.
Andersen takket for seg og gikk inn i pensjonistenes rekker. Rett før sommerferien ble hun derfor hyllet gjennom hele «God morgen Norge»-sendingen som seg hør og bør.
Gjennom hele direktesendingen var det tydelig hvor stor plass Wenche har hatt i hjertene til både kollegaer og seere.
Med herlige tilbakeblikk, rørende taler og en rekke overraskelser fikk Andersen en verdig og følelsesladet avskjed.
Programlederne Desta Marie Beeder og Vår Staude var blant dem som sørget for at hyllesten fikk den plassen den fortjente.
Wenche Andersen tilbake i «God morgen Norge»
Til tross for at en æra var forbi åpnet Andersen opp mulighetene for at hun kunne komme tilbake som vikar i morgenprogrammet.

Det var nettopp dette hun gjorde da hun i september vendte tilbake til «God morgen Norge». På Facebooksiden til programmet delte de gladnyheten.
«STAS!! I morgen stepper Wenche inn som vikar, og det står gjærbakst på menyen! Ønsk henne gjerne velkommen tilbake», skrev de.
Det er tydelig at flere har savnet den folkekjære TV-kokken. Kommentarfeltet er nemlig fylt til randen med glede og positivitet.
«Så koselig. Hun er savnet!», kommenterte en.
«Endelig det blir ekstra hyggelig», delte en annen.
«Det blir veldig koselig å få se Wenche igjen ,velkommen», jublet en tredje.
Tildelt gjev pris
Tirsdag avslørte magasinet Horecanytt at den tidligere «God morgen Norge»-kokken Wenche Andersen er vinner av Matomsorgprisen 2025.
De skriver at ernæringskokken og kostøkonomen er en av landets mest folkekjære formidlere av matlede.
Prisen mottar hun for sin livslange innsats for å løfte frem god, sunn og bærekraftig hverdagsmat – og for å inspirere både profesjonelle og amatører på kjøkkenet.
Det er 20. gang prisen blir delt. Denne gangen fra Tines fagseminar på Kalbakken i Oslo.
– Dette er veldig stort for meg, sier Wenche Andersen, som vant prisen i konkurranse med i underkant av 15 andre nominasjoner, skriver magasinet.
Prisen går er en heder til personer og virksomheter som utmerker seg som et fyrtårn i matomsorgs-Norge. Altså mennesker eller virksomheter som skiller seg ut, og som gjør det lille ekstra for at andre skal få gode måltider og trygg matglede i hverdagen.

Juryen skriver at Andersen overtok som hele Norges «matmor» etter Ingrid Espelid Hovigs død i 2018.
«Hun har vært et forbilde for hele det norske folk. Gjennom sin genuine formidlingsevne, varme og faglige tyngde har hun vist at mat handler om mer enn smak – det handler også om omsorg», står det i juryens begrunnelse.
Disse har fått prisen tidligere
Videre skriver juryen at Andersen har gjort et viktig arbeid innenfor bærekraftig matlaging, redusert matsvinn og respekt for norske råvarer og matkultur. En pioner for å vise hvordan man bruker hele råvaren, tenker økonomisk og skaper matlglede med omtanke for mennesker og miljø.
– Wenche Andersen er en inspirasjon for alle som jobber med mat. Gjennom flere tiår har hun med varme og innsikt formidlet verdien av god matomsorg, og vært en unik ambassadør for kokkefaget. Hun er en særdeles verdig vinner av årets pris, sier leder i Kost- og ernæringsforbundet, Arnt Steffensen til Horecanytt.
Prisen består av et originaldesignet diplom og kunstverk gitt av fagbladet Horeca. Hun får også et stipend på 30 000 kroner av Kost- og ernæringsforbundet og TINE SA.
Disse har fått prisen før:
2006: Albert Brouwer, Sunndal kommune, 2007: Harald Birkeland, ISS Catering, 2008: Janicke Gurijordet, Nøtterøy sentralkjøkken, 2009: Gunnar Kvamme, St. Olavs Hospital, 2010: Henning Stordal, Fazer Food Services, 2011: Heracleum bo- og servicesenter, Tromsø, v/kjøkkensjef Linda Pedersen Vik og Reidun Pedersen, 2012: Nils Terje Tangnes, Steffensrud Rehabiliteringssenter, Vestre Toten, 2013: Bærum Storkjøkken v/tjenesteleder Hanne Hagen-Jensen, 2014: Bjørn Erik Vangen, Fosen folkehøgskole, 2015: Hundsund skolerestaurant v/Liselotte Bjelke, 2016: Pål H. Stenberg, Fagmyndighet Forpleining, Forsvaret, 2017: Ronald Takke, Glomstua omsorgssenter, 2018: Montebellosenteret v/kjøkkensjef Hanne Finstad, 2019: Ida Kristiansen, klinisk ernæringsfysiolog, Stavanger universitetssykehus, 2020: Kjøkkenet på Granly Stiftelse på Kapp i Østre Toten, ved Toini O. Bratli og Lars Magnus Jenssen, 2021: Avdeling for kjøkken og matomsorg i Lillestrøm kommune v/Vegar Bakken-Løvaas, 2022: Norske Kokkers Landsforening (NKL), 2023: Hovedkjøkkenet på Ullevål sykehus, v/Egil Brevik og 2024: Ronny Nilsen, kjøkkensjef på NKS Olaviken.
Gratulerer så mye, Wenche!
Dette var virkelig fortjent! Del gjerne saken videre med dine venner.
LES MER:
- Wenche Andersen sluttet på direkten i God morgen Norge
- Wenche Andersen og Finn Schjølls egne ord om nære vennskapet